O mnie

Cześć! Mam na imię Karolina i piszę zdrowo o diecie i lifestyle’u. Jestem dietetykiem klinicznym i chętnie pomogę osiągnąć Twoje wymarzone cele dzięki współpracy online.

Ostatnie posty

    Sorry, no posts matched your criteria.

kulki mocy z wiórkami kokosowymi

Wege słodycze: daktylowe, mocno czekoladowe kulki mocy

Wege przekąska na słodko? Na pewno jedna z moich ulubionych to tak zwane, popularne kulki mocy. Dlaczego mocy? Pewnie dlatego, że są odżywcze, dość kaloryczne i bogate w węglowodany. Na pewno się dobrze sprawdzą przed treningiem, ale również jako zwykły, zdrowy deser czy przekąska. Nawet dla dzieci!

Mam dla was, według moich osobistych testów, najlepszy przepis, a w dodatku mocno czekoladowy. Właśnie takie najbardziej uwielbiam, mniam!

Kulki daktylowe na zimno smakują najlepiej, a więc dobrze je schłodź przed podaniem. Chociaż ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem ich od razu to wierzę w ciebie, że poczekasz : )

Oczywiście podaję wam również kaloryczność na jedną pralinkę. Takie słodycze jednym słowem – warto jeść. Dlatego, że jest w nich zero cukru dodanego, barwników, aromatów, tłuszczów trans, a za to spora ilość minerałów i witamin. Przede wszystkim potasu, wapnia, magnezu i witamin z grupy B. To na pewno nie są puste kalorie w porównaniu ze sklepowymi pralinkami.

Ponadto przekąska jest bez glutenu, nabiału i jaj, bez pieczenia, łatwa i szybka w przygotowaniu. Podsumowując, koniecznie musisz wypróbować ten przepis i dać znać jak tobie smakują!

 

Daktylowe kulki mocy, mocno czekoladowe

Czas przygotowania: 15 Minut
Łączny czas: 15 Minut
Ilość porcji: 13 pralin
kulki daktylowe z płatkami owsianymi

Składniki

Składniki
  • 250 g suszonych daktyli bez pestek
  • 70 g płatków owsianych (przy nietolerancji BG)
  • 50 g wiórków kokosowych + niewielka ilość do obtoczenia
  • 30 g prawdziwego, gorzkiego kakao
  • 40 g czekolady gorzkiej 90%
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
Makroskładniki (na 1 z 13 pralin)
  • kaloryczność: 127 kcal
  • białko: 2 g
  • tłuszcze: 5 g
  • węglowodany: 22 g

Przygotowanie

1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 20 min, aby zmiękły. Po tym czasie blendujemy je na gładką masę.
2. Do daktylowej masy dodajemy pozostałe składniki (oprócz czekolady). Dokładnie mieszamy.
3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy daktylowej. Dokładnie mieszamy.
4. Lepimy średniej wielkości pralinki. Obtaczamy w wiórkach kokosowych.
5. Wkładamy do lodówki na min. godzinę.
Drukuj przepis

kulki daktylowe z płatkami owsianymikulki mocy czekoladowe

 

Na zdrowie ; -),

Napisz komentarz