O mnie

Cześć! Mam na imię Karolina i piszę zdrowo o diecie i lifestyle’u. Jestem dietetykiem klinicznym i chętnie pomogę osiągnąć Twoje wymarzone cele dzięki współpracy online.

Ostatnie posty

    Sorry, no posts matched your criteria.

naked cake z malinową frużeliną

NieFit: Naked Cake – piękny i orzeźwiający tort śmietankowy z malinami

Szukasz przepisu na pyszny, orzeźwiający tort, który za razem się dobrze prezentuje? Taki właśnie jest ,,naked cake”. Robi nie tylko wrażenie, ale zarazem smakuje wyśmienicie. Zwłaszcza połączenie kwaśnych malin ze słodkim kremem śmietankowym.

Ten torty przygotowałam swojemu narzeczonemu z okazji jego ostatnich urodzin. Nie jadłam jeszcze tak dobrego połączenia smakowego. Co lepsze był to drugi tort w życiu, który zrobiłam. Okazał się strzałem w dziesiątkę. Wykonałam go z racji tego, że uwielbiam piękne, estetyczne rzeczy, wiec strasznie mi się spodobało jego surowe wykończenie.

Ten tort oczywiście nie jest fit. Także trochę się to kłóci z filozofią moich przepisów, którymi się z wami dzielę. Jednak jeśli wybierzecie się do cukierni i tam zakupicie tort to mogę być pewna, że mój jest o niebo zdrowszy! Przede wszystkim wiem z jakich produktów go wykonałam. Zredukowałam również użytą ilość cukru. Na porcję mojego tortu zapewne przypadło też mniej kremu niż w torcie kupnym.

Zresztą kto powiedział, że tort musi być fit? Musi być przede wszystkim smaczny i robić wrażenie : -) Jednak spokojnie można zaserwować taki tort dzieciom i być spokojniejszym, że nie pochłonie przeraźliwej ilości cukru, tłuszczów trans, konserwantów, barwników i nie wiadomo czego jeszcze.

 

Śmietankowy, orzeźwiający naked cake z malinami (około 20 porcji)

Składniki na biszkopt:
  • 10 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru i cały czas ubijać. Po dodaniu całego cukru dodać żółtka i ubijać na małych obrotach, jedynie do połączenia składników. Dodać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórką cytryny. Delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. Piec w tortownicy o średnicy ok. 23 cm, wyłożonej papierem, w temperaturze 160-180 st. C, przez około 30-40 minut. Po wystudzeniu biszkoptu najlepiej odczekać jeden dzień. Po tym czasie będzie się lepiej kroił. Podzielić biszkopt na trzy równe części.

 

Składniki na frużelinę malinową:
  • 400 g malin mrożonych
  • 3 łyżki cukru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
  • łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Żelatynę wymieszać z wodą. Maliny zagotować w garnku z dodatkiem cukru i cytryny. Mieszać do rozpuszczenia cukru, na małym ogniu. Odstawić z kuchenki i dodać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać z dodatkiem mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. Odstawić do wystudzenia. Frużelina powinna przypominać kisiel w trakcie nakładania jej na biszkopt.

 

Składniki na poncz:
  • 60 g wiórek kokosowych
  • 50 g cukru
  • 100 ml wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i gotować około 3 minuty, aż do rozpuszczenia cukru. Wystudzić, a następnie przecedzić kokosowy syrop przy pomocy na przykład chusteczki z materiału.

 

Składniki na krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • laska wanilii

Przygotowanie:

Kremówkę (uprzednio dobrze schłodzona!) ubijamy na wysokich obrotach, aż zgęstnieje. Dodajemy do kremu serek mascarpone i resztę składników. Znów ubijamy, aż składniki się dobrze połączą, a krem będzie gęsty.

 

Montaż naked cake:

  1. Nasącz syropem pierwszy krążek biszkoptu, a następnie nałóż równomiernie połowę kremu.
  2. Połóż kolejny krążek biszkoptu i również nasącz go syropem. Przy pomocy rękawa cukierniczego, stwórz otoczkę na brzegach biszkoptu, o szerokości 2 cm. Na środek wyłóż frużelinę i rozprowadź ją. Kremowa otoczka zabezpieczy frużelinę przed wycieknięciem i powstaniu różowych śladów na zewnątrz tortu.
  3. Połóż na górę ostatni krążek biszkoptu. Nasącz go resztą syropu. Nałóż równomierną warstwę reszty kremu. Posmaruj nim również boki tortu, tak aby całość wydawała się niedokończona i było widać blaty biszkoptów.
  4. Górę udekoruj według uznania. U mnie było to Raffaello, limonka pokrojona w ćwiartki, posiekane pistacje, skórka z cytryny oraz listki rozmarynu. Wiosną i latem wykorzystałabym za pewne świeże kwiaty.
  5. Tort schłodź dobrze przed podaniem. Minimum 3 godziny.

 

Bardzo mi przykro, że nie mam zdjęć mojego naked cake ”od środka”. Jednak poszedł on tak szybko, że nawet nie miałam okazji uchwycić. Jednak to kolejny argument, że ten tort jest wspaniały!

Kalorie i makroskładniki?
Tym razem nie podam, bo lepiej nie wiedzieć 🙂

Napisz komentarz