Skip links
Podejmij współpracę
Kim jestem?

Nazywam się Karolina Engelmajer. Jestem z zawodu i zamiłowania dietetykiem klinicznym. Studia ukończyłam na wydziale nauk o zdrowiu w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Legnicy. W szczególności interesuję się dietoterapią w zaburzeniach gospodarki hormonalnej i cukrowej. Sama zmagałam się z wieloma problemami zdrowotnymi tj. niedoczynność tarczycy i insulinooporność, dlatego wiem, że zdrowy styl życia może zdziałać naprawdę bardzo wiele.

Dlaczego to robię?

Dietetyka jest przede wszystkim moją pasją. Najwięcej satysfakcji daje mi zadowolenie i poprawa jakości życia mojego pacjenta. To co kocham robić najbardziej w połączeniu z pomocą innym ludziom daje mi ogromną radość.

Co mnie wyróżnia?

Większość osób, które do mnie trafia mają tylko jeden cel – odchudzanie. Niestety często nie jest to takie proste jak się nam wydaje. Organizm jest to bardzo złożonym systemem i jeśli coś zaczyna szwankować to utrudnia nam to dążenie do celu. Dlatego bardzo często z pacjentem dążymy nie tylko do utraty kilogramów, ale przede wszystkim polepszenia funkcjonowania organizmu. Jestem również przeciwniczką rygorystycznego podejścia. Odpowiednie odżywianie ma być nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim przyjemne i smaczne 🙂 Nie trzymam się również schematów, gdyż wiem, że jeden sposób żywienia może komuś pomóc, a drugiemu nawet zaszkodzić.

Moje doświadczenie

Ukończone studia:

  • Dietetyka kliniczna – Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Witelona w Legnicy
  • Praca dyplomowa – „Wpływ żywienia na przebieg zapalenia tarczycy Hashimoto”

Praktyki zawodowe:
Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Legnicy – Odział Chorób Wewnętrznych
Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Legnicy – Odział Pediatryczny
Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej „RADIMED” – Poradnia gastroenterologiczna

Niektóre szkolenia i konferencje:

  • Choroba refluksowa przełyku w ujęciu funkcjonalnym, M. Gackowska-Lisińska 2024
  • Wsparcie suplementacyjne przy farmakoterapii, L. Owczar 2023
  • Pasożyty, L. Owczar 2023
  • Jak ocenić przyswajalność na poziomie komórkowym? L. Owczar 2023
  • SIBO – od objawów do zdrowia, E. Cesarek 2021
  • SIBO – Zespół Przerostu Bakteryjnego Jelita Cienkiego, O. Kaczmarek, 2020
  • Hashimoto – suplementacja, P. Ihnatowicz, 2019
  • Niepłodność hematologiczna – Problemy hematologiczne kobiet ciężarnych i planujących ciążę, A. Majeranowski, 2019
  • Nutrition of pregnant women and children, J. Mauricz, P. Szachta, 2018
  • Interpretacja podstawowych badań krwi, Medfood, 2018
  • Od antybiotyku do długotrwale obniżonej odporności, O. Kaczmarek, 2018
  • Konferencja dietetyki sportowej, Akademia Dietetyki Sportowej, 2017
  • Diagnostyka laboratoryjna i dietoterapia chorób o podłożu autoimmunizacyjnym – studium przypadku, M. Gackowska, 2017

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia prawidłowego działania poszczególnych jej funkcji (pliki cookies własne) oraz pliki cookies pochodzące od podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych (Google Analytics, MailerLite). Do informacji, które są gromadzone w plikach cookies od podmiotów trzecich, mają dostęp dostawcy wymienionych narzędzi zewnętrznych. Czy wyrażasz zgodę na przechowywanie informacji oraz uzyskiwanie dostępu do informacji przechowywanych w plikach cookies?